• Pavúky

        •     
          Dôležité informácie o pavúkoch a hlavne o vtáčkaroch nájdete na stránke http://provek.fns.uniba.sk/archiv/31/

          Ide o prednášku s praktickou ukážkou pod vedením študentov katedry zoológie Anny Šestákovej a Jaromíra Flaškára sa pokúsila objasniť prečo sa nemáme báť pavúkov.


          Prednáška začala zoznámením sa s expertami a s popisom práce arachnológa v teréne. Študenti mohli vidieť nástroje používané na zber pavúkov vo voľnej prírode a aj pomôcky využívané v laboratóriu. Nasledovali všeobecné informácie o čeľadi pavúky a o ich členení na tri základné skupiny. Študenti videli rôzne druhy taktiky, ktoré pavúky využívajú pri love koristi a oboznámili sa aj s anatómiou pavúčieho tela.


          Jadro prednášky bolo venované vtáčkarom, pričom bol na prednáške prítomných aj niekoľko živých exemplárov. Naživo potom mohli študenti vidieť kŕmenie vtáčkara americkým švábom. Nasledoval popis rastu vtáčkarov, ich rituálov pri párení, spôsobu lovu, obrany a chorobám ktoré tieto živočíchy postihujú.


          Záverečná časť prednášky sa zaoberala pre človeka nebezpečnými druhmi pavúkov a pokúsila sa objasniť prečo je zbytočné sa ich báť.


          Prednáška bola okrem živých ukážok doplnená množstvom ďalšieho materiálu, počnúc vypreparovanými pavúkmi až po videonahrávky a fotografie.

           



          Prezentácia z videokonferencie

          http://provek.fns.uniba.sk/archiv/31/ppt/prezentacia.ppt